Начало За нас Реклама Контакти

Тунизийска фарка

Снимка за Тунизийска фарка
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Този леко сладък и уханен тунизийски десерт, обединяващ типичните аромати и вкусове на Северна Африка, може да бъде приготвен и от предишната вечер, но току-що направен и топъл, е чудесен за закуска в някоя прохладна пролетна утрин.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 ч. ч. арабски кускус
  • 2 ч. ч. вода
  • ½ ч. ч.  захар
  • 3 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 1 с. л. розова вода
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч. ч. запечени ядки (орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки)
  • 100 г фурми, нарязани на ситно
  • 100 г стафиди
  • 1½ ч. ч. горещо прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат водата, захарта, портокаловата кора, розовата вода, канелата и олиото. Щом захарта се разтопи, канелата се маха, кускусът се залива със сиропа и се разбърква. Покрива се с капак и се оставя 10 мин. Разрохква се с вилица и се смесва с ядките и сушените плодове.

  2. 2.

    Сместа се слага в тавичка и се покрива с фолио. Така може да се съхранява 24 часа в хладилника. Преди сервиране фолиото се отстранява и кускусът се запича за 20 мин. на 180° С, докато се затопли. Сервира се в купички с горещо мляко и мед, по желание.


Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари