рецепта

Рибни кюфтета в доматен сос

Рибни кюфтета в доматен сос

4.5 5 4

Арабска кухня

Българска

Рецептата "Рибни кюфтета в доматен сос" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

рибно филе 500 г
яйце 1
зелен лук 2 стръка
ситно нарязан магданоз 4 с. л.
Кориандър 4 с. л. ситно нарязан
хлебни трохи 80 г
млян шафран 1/8 ч.л.
сол 3/4 ч.л.
смлян черен пипер

ДОМАТЕН СОС

консервирани домати 450 г
кромид лук 1 глава
зехтин 60 мл
пресован чесън 2 скилидки
сладък червен пипер 1 ч.л.
каенски пипер 1/4 ч.л.
смлян кимион 1/2 ч.л.
захар 1 ч.л.
вода 250 мл

• Шафранът се залива с 4 ч. л. гореща вода.

• Рибата се нарязва на парчета.

• В блендер се смесват рибата, яйцето, хлебните трохи, магданозът, кориандърът и шафрановата вода.

• Посолява се с 3/4 ч. л. сол и смлян черен пипер.

• Всичко се разбива много добре.

• С навлажнени ръце се оформят кюфтенца с размер на орех.

• Нареждат се в тава и се поставят в хладилник.

• За доматен сос : в дълбок тиган (26 см) се загрява зехтин.

• Прибавя се нарязаният на дребно лук и се запържва 5 минути.

• Добавя се пресованият чесън и подправките и се запържват още 30 секунди.

• Прибавят се консервираните домати, захарта и 250 мл вода.

• Довежда се до кипване и огънят се намалява.

• Сосът се оставя да къкри 15-20 минути, след което се прехвърля в блендер и се пасира.

• Връща се в тигана и се прибавят внимателно рибните кюфтенца.

• Тиганът се похлупва с капак и леко се раздрусва, за да се покрият равномерно кюфтенцата с доматен сос.

• Довежда се до кипване и огънят се намалява и кюфтенцата се готвят 20 минути.

• Рибните кюфтета в доматен сос се сервират се горещи с бял хляб или с кускус.