рецепта
Рибни кюфтета в доматен сос
Гответе с мен
Арабска кухня
Българска
Рецептата "Рибни кюфтета в доматен сос" беше добавена на
Продукти
рибно филе | 500 г |
яйце | 1 |
зелен лук | 2 стръка |
ситно нарязан магданоз | 4 с. л. |
Кориандър | 4 с. л. ситно нарязан |
хлебни трохи | 80 г |
млян шафран | 1/8 ч.л. |
сол | 3/4 ч.л. |
смлян черен пипер |
ДОМАТЕН СОС
консервирани домати | 450 г |
кромид лук | 1 глава |
зехтин | 60 мл |
пресован чесън | 2 скилидки |
сладък червен пипер | 1 ч.л. |
каенски пипер | 1/4 ч.л. |
смлян кимион | 1/2 ч.л. |
захар | 1 ч.л. |
вода | 250 мл |
Приготвяне
• Шафранът се залива с 4 ч. л. гореща вода.
• Рибата се нарязва на парчета.
• В блендер се смесват рибата, яйцето, хлебните трохи, магданозът, кориандърът и шафрановата вода.
• Посолява се с 3/4 ч. л. сол и смлян черен пипер.
• Всичко се разбива много добре.
• С навлажнени ръце се оформят кюфтенца с размер на орех.
• Нареждат се в тава и се поставят в хладилник.
• За доматен сос : в дълбок тиган (26 см) се загрява зехтин.
• Прибавя се нарязаният на дребно лук и се запържва 5 минути.
• Добавя се пресованият чесън и подправките и се запържват още 30 секунди.
• Прибавят се консервираните домати, захарта и 250 мл вода.
• Довежда се до кипване и огънят се намалява.
• Сосът се оставя да къкри 15-20 минути, след което се прехвърля в блендер и се пасира.
• Връща се в тигана и се прибавят внимателно рибните кюфтенца.
• Тиганът се похлупва с капак и леко се раздрусва, за да се покрият равномерно кюфтенцата с доматен сос.
• Довежда се до кипване и огънят се намалява и кюфтенцата се готвят 20 минути.
• Рибните кюфтета в доматен сос се сервират се горещи с бял хляб или с кускус.
Етикети: риба , кюфтета , доматен сос , арабска кухня